Meknès

Meknès is de kleinste van de vier koningssteden en de toeristen die een bezoek aan deze stad overslaan missen veel en in het bijzonder de authentieke Marokkaanse stadssfeer.

Meknès heeft veel van haar pracht en praal te danken aan de koning Moulay Ismaël, die in de 17de eeuw besloot van Meknès de mooiste koningsstad te maken. Veel bezienswaardigheden in de huidige stad dateren uit die tijd. De medina, de binnenstad, en de overblijfselen van het koninklijk paleis zijn door Unesco op de werelderfgoederenlijst geplaatst. Het koninklijk paleis is een stad op zich, met onder andere paardenstallen die plaats moesten bieden aan zo’n 15.000 paarden. Koning Ismaël had bij de bouw van zijn paleis Versailles in zijn hoofd en het bestond uit meerdere paleizen die onder andere onderdak boden aan zijn 500 vrouwen en 800 kinderen. Helaas zijn van het hele complex slechts enkele ruïnes overgebleven, maar ook deze maken veel indruk. De hoofdingang van het complex wordt gevormd door de Bab el-Mansour poort. De poort is het grootste poortwerk van Marokko en bestaat uit drie bogen. Helaas verliest de decoratie van de poort aan schoonheid doordat de kleuren aangetast worden door uitlaatgassen. Het mausoleum van koning Ismaël is een bezoek waard. U moet voor u naar binnengaat wel uw schoenen uittrekken.

De medina van Meknès kunt u het beste verkennen door op uw gemak door de smalle straatjes te lopen en uw zintuigen aan te spreken, want geuren, kleuren en geluiden zijn er in overvloed in het marktgebied.

Bezienswaardigheden

Enkele bezienswaardigheden die u in uw planning kunt opnemen zijn het Dar Jamaï museum met volkskunst en islamitische kunst gevestigd in een oud vizierspaleis, de Mederse Bou Inania, een bouwwerk uit de eerste helft van de 12de eeuw in Moors-Spaanse stijl, en de Dar el-Ma, een waterhuis met graansilo uit de 17de eeuw. Een bezoek aan Meknès kan overigens niet eindigen zonder op het Place el-Hédim een kop koffie op thee te hebben gedronken. Dit plein in de medina vormt het hart van Meknès.

Foto’s van Meknès

Ligging