Fès

Fès is de oudste van de vier koningssteden van Marokko en staat bekend als intellectueel, cultureel en spiritueel centrum van het land.

Fès is onder te verdelen in drie wijken, Fès el-Bali, de oude stad, Fès el Djedid, dat in de 13de eeuw door de Meriniden is aangelegd, en het moderne Fès, dat buiten de stadsmuren in het zuiden van de stad gelegen is. Wanneer u de oude wijken van Fès, waar zich de meeste bezienswaardigheden en de souks bevinden, wilt verkennen, kunt u, zeker de eerste dag, het beste een gids nemen, want u zult niet de eerste toerist zijn die hopeloos verdwaalt in de straatjes van Fès.

Fès el-Bali

In de oude binnenstad van Fès, de medina, bevinden zich de meeste bezienswaardigheden. Dit gedeelte van de stad stamt uit de 8ste eeuw en is één van de best bewaarde islamitische-Arabische binnensteden met bouwwerken uit diverse periodes en in verschillende architecturale stijlen. Mede om die reden riep de UNESCO dit gedeelte van Fès uit tot werelderfgoed. U betreedt Fès el-Bali bij voorkeur via de Bab Boujeloud, ook wel de Blauwe Poort genoemd. De poort is aan de buitenkant versierd met blauwe mozaïeken en aan de binnenkant met groene mozaïeken. Vervolgens loopt u de circa 3 km² grote wijk met al haar soeks in. Op de soeks wordt een enorm aantal ambachten bedreven, waaronder koperbewerking, houtbewerking en meubelmakerij. Dit is slechts een zeer kleine greep uit het aanbod en neemt u vooral ruim de tijd om de soeks en alle aanwezige ambachten te bewonderen. Bezoekt u in elk geval de leerlooierswijk, La Tannerie, om de leerlooiers live in actie te zien. Vanaf terrassen kunt u de harde werkers aanschouwen. Vanaf de Merinidische graven buiten de stadsmuren heeft u mooi uitzicht op Fès el-Bali.

Bezienswaardigheden

Het mausoleum van Idriss II is het belangrijkste heiligdom van Fès. Idriss II stichtte Fès en wordt tegenwoordig als beschermheilige van de stad vereerd. Het mausoleum is alleen toegankelijk voor moslims. Dit geldt ook voor de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad, de Mosquée Karaouine. De bijbehorende universiteit is de oudste onderwijsinstelling ter wereld en samen met de Azharuniversiteit van Caïro is het ook de belangrijkste islamitische onderwijsinstelling. De moskee is in de 9de eeuw gebouwd, maar het huidige gebouw, dat plaats biedt aan 20.000 gelovigen, dateert van de 12de eeuw. Het Place Nejjarine is de thuishaven van de houtsnijwerkers van Fès. Op het plein bevindt zich het Musée des Arts et Métiers du Bois, het museum van de houtsnijkunst. Het Musée du Batha, dat in een oud vizierspaleis gevestigd is, toont Marokkaanse volkskunst en ook enkele archeologische objecten. In de tuin van het paleis worden in oktober enkele dagen jazzuitvoeringen gehouden.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Marokko:

Foto’s van Fès

Populaire accommodaties in Fès

Barceló Fès Médina 8.1
1 aanbieder
vanaf €1
Menzeh Zalagh 5
1 aanbieder
vanaf €1

Bekijk alle 115 accommodaties in Marokko

Ligging