Eten en drinken in Marokko

De Marokkaanse keuken kent een rijke geschiedenis en behoort tot de beste ter wereld.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Marokkaanse keuken is het resultaat van eeuwenlange uitwisseling tussen verschillende culturen. De Berbers, de Arabieren, de Andalusiërs en de Perzen, allen hebben ze een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze zeer smakelijke keuken. Ook de ligging van Marokko langs de belangrijkste handelsroutes tussen oost en west heeft een rol gespeeld in de ontwikkeling van de Marokkaanse kooktraditie. Hierdoor werd bijvoorbeeld al vroeg saffraan geïntroduceerd. Het veelvuldig gebruik van citrusvruchten en ander fruit in de bereiding van maaltijden hangt weer samen met de Feniciërs die de teelt van fruitbomen in Marokko startten. Met al deze invloeden is het nog niet zo eenvoudig om de Marokkaanse keuken te beschrijven. Zeker is dat deze gekenmerkt wordt door veelvuldig gebruik van specerijen, die zowel de geur, de kleur én de smaak van gerechten bepalen. Daarnaast is de combinatie van hartig en zoet één van de onderscheidende kenmerken en couscous één van de belangrijkste ingrediënten. Onmisbaar is de tajine, een kegelvormige aardewerken pot, waarin stoofgerechten bereid worden. Het aantal variaties is ontelbaar, zowel vegetarische als vleesschotels worden in de tajine bereid. Waar wij stoofgerechten met name in de winter bereiden, doen ze dit in Marokko het gehele jaar door en in de zomer verplaatsen ze het koken gewoon naar buiten en wordt de tajine op kolen bereid, een beetje zoals onze barbecue. Bekende gerechten zijn de harira, een goed gevulde soep met linzen, kikkererwten en stukjes vlees, die met name veel gegeten wordt tijdens de ramadan, de pastilla, een zeer bewerkelijk pasteigerecht van filodeeg met een vulling van kip of duif, uien, eieren en gekruid met peterselie, saffraan, peper en kaneel. Gegrild vlees behoort eveneens tot de favorieten en is op bijna elke menukaart terug te vinden. Dat Marokkanen van zoet houden ziet u aan de grote hoeveelheid koekjes die te verkrijgen is. De nationale drank van het land is de muntthee, die anders dan wij gewend zijn, bestaat uit groene (gunpowder) thee met enkele muntblaadjes en veel suiker. In Marokko worden goede wijnen geproduceerd, welke u zeker eens moet nemen.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Eten is een sociale aangelegenheid in Marokko. Men eet graag in grote gezelschappen en deelt dan met elkaar het eten dat op grote schalen geserveerd wordt. Het lekkers wordt met de rechterhand (nooit met links!) van de schaal gepakt. Alvorens men gaat eten, vindt echter het ritueel van het handenwassen plaats, waarbij een schaal rondgaat, waarin de handen gewassen worden. Uiteraard gaat niet elke maaltijd op deze manier, maar bij bijzondere gelegenheden is dit het tafereel dat u aan zult treffen. Op vrijdag eten Marokkanen met hun familie en op het menu staat dan steevast couscous, die met de handen gegeten wordt. Sowieso gebruiken de Marokkanen hun handen veel tijdens het eten, bijvoorbeeld om vlees te kluiven. Na de maaltijd wast men weer de handen en hierna drinkt men gezamenlijk thee. Als afsluiter eet men gebak of koekjes. Marokkanen gebruiken de lunch tussen 12.00 en 14.30 en eten ’s avonds tussen 19.30 en 22.30.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Goede supermarkten zijn in de meeste grote plaatsen te vinden. Daarnaast zult u in Marokko veel kleine levensmiddelenzaakjes aantreffen. Natuurlijk kunt u ook terecht in de (levensmiddelen)soeks.

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het aanbod aan restaurants in de steden en badplaatsen van Marokko is groot. Het verdient aanbeveling om ook in kleine restaurants te gaan eten, want deze zijn over het algemeen goedkoop, maar goed en hier kunt u het traditionele Marokkaanse eten verwachten. Bekend om de goede restaurants staan Fès en Salé. Langs de Middellandse Zeekust vindt u overal goede visrestaurants. De eetkamers van de Marokkanen zelf zouden wel eens de beste restaurants van het land kunnen zijn, dus wanneer u een uitnodiging krijgt om bij iemand thuis te komen eten, moet u hier zeker geen nee tegen zeggen.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

U kunt kraanwater in Marokko beter niet drinken. Koopt u dus mineraalwater in flessen of kook het kraanwater voordat u het gebruikt.