Vervoer in Marokko

Het openbaar vervoer in Marokko is prima geregeld met een goed spoornet en uitgebreide busdiensten.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Een auto huren in Marokko bij grote internationale filialen als Avis en Europcar, die vestigingen op de vliegvelden en in grote steden hebben, is vrij duur. Het is goedkoper om een huurauto thuis via internet al te regelen of om in zee te gaan met een plaatselijke verhuurder. Hierbij dient u zichzelf wel zeer goed op de hoogte stellen van de verzekering en controleert u altijd of de auto schadevrij is voor vertrek, zodat u niet achteraf aansprakelijk wordt gesteld voor schade die u niet heeft opgelopen. Het verkeer in Marokko is vrij chaotisch en lang niet alle wegen zijn verhard. Een 4x4 voertuig verdient aanbeveling, wanneer u van plan bent ook buiten de grote steden en van de bekende snelwegen af te reizen.

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het taxisysteem in Marokko maakt gebruik van twee soorten taxi’s, petits taxis en grands taxis. Petits taxis rijden alleen binnen de grote steden en deze zijn verplicht op de meter te rijden. Ze hebben plaats voor drie personen. U kunt ze overal aanhouden door uw hand op te steken. Grands taxis rijden door het hele land over grote afstanden. In deze taxi’s is plaats voor zes personen en ze vertrekken pas wanneer de taxi vol is. Met zes personen is het krap zitten in een grands taxi en wanneer u meer ruimte wenst kunt u overwegen om voor een extra plaats te betalen. De standplaatsen van deze collectieve taxi vindt u meestal bij het busstation.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het spoornetwerk bestaat uit een noord-zuidlijn en een oost-westverbinding. De noord-zuidverbinding verbindt Tanger via Rabat en Casablanca met Marrakech. De oost-westlijn loopt van Tanger via onder andere Meknès en Fès naar Oujda. Op de website van de Marokkaanse spoorwegmaatschappij ONCF vindt u meer (Franstalige) informatie. Daar waar de spoorlijn ophoudt, kunt u verder reizen met de bus, het belangrijkste vervoermiddel voor de plaatselijke bevolking. De belangrijkste en tevens beste busmaatschappijen zijn CTM en Supratours, maar op vele plekken rijden ook private maatschappijen. Bij deze laatste is het altijd afwachten hoe de kwaliteit van de bus is. Voor lange afstandsritten kunt u het beste van tevoren een kaartje kopen. Voor uw bagage betaalt u per kilo. Reizen per bus is goedkoop en, zeker in het geval van CTM en Supratours, betrouwbaar.