Achtergrond van Marokko

Marokko is een prachtig land met een gastvrije bevolking en een zeer gevarieerd landschap.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Al minstens 300.000 jaar is de mens in Marokko aanwezig. De Berbers zijn de oorspronkelijke bewoners van het land en zij krijgen in het 2de millennium voor Chr. te maken met invloeden van de Feniciërs en de Carthagen. Nadat de Romeinen Carthago omver hebben geworpen in 146 v. Chr., neemt de macht van Rome ook toe in het huidige Marokkaanse grondgebied. De heerschappij duurt voort tot in de vijfde eeuw. Het zijn de Romeinen die de inheemse bevolking de naam geven die ze nu nog dragen, de Berbers, wat barbaren betekent. De Berbers noemen zichzelf Amazigh (meervoud Imazighen), oftewel ‘het vrije volk’. Hoewel de Romeinen moeilijk te stoppen zijn door de Berbers, bieden zij wel veel weerstand en in de bergen lukt het hen om de Romeinen van zich af te houden. Met het verval van het Romeinse Rijk krijgen de Berbers te maken met nieuwe veroveraars, de Vandalen.

Aan het eind van de 7de eeuw breekt de Arabische periode van Marokko aan. De Arabieren veroveren het land en introduceren de Islam. Vele Berbers bekeren zich tot dit geloof, hoewel ze hier wel hun eigen vorm aan geven. Vanaf het eind van de 8e eeuw komen verschillende dynastieën aan de macht in Marokko. De eerste dynastie is de Idrisside dynastie, geleid door Idris I en later Idris II, die Fès sticht. In deze periode groeit Marokko uit tot een zeer belangrijke religieuze macht. Na de Idrisside dynastie zijn het de Almovariden, Berbers uit het zuiden van het land, die het heft over nemen en zij bouwen hun hoofdstad in Marrakech. Na hen volgt de heerschappij van de Almohade Dynastie, die behalve over Marokko ook over Spanje heersen. Hierna regeren achtereenvolgens de Merinidische Dynastie, de Saadi Dynastie en de Dynastie der Alaouieten. Vanaf de 16de eeuw spelen de Portugezen een rol in Marokko. Zij nemen enkele havensteden in, maar worden in de 17de eeuw weer door de Alaouieten verdreven. Deze dynastie weet de onafhankelijkheid van Marokko in de daaropvolgende eeuwen te handhaven. In het begin van de 20ste eeuw komt aan deze onafhankelijkheid een einde, wanneer Marokko een protectoraat van Frankrijk wordt. Een klein gedeelte in het noorden en een stuk in het zuiden vallen echter onder Spaanse invloedssfeer. Tussen 1921 en 1926 breekt een gewelddadige opstand uit in het Rifgebergte en vanaf 1934 wordt de Marokkaanse nationalistische beweging gevormd. Uiteindelijk herwint Marokko haar onafhankelijkheid in 1956. De sultan wordt weer koning en vandaag de dag is het nog steeds het Alaouieten geslacht dat de koningen van Marokko levert. Sinds 1999 is dat Mohammed VI, die enkele hervormingen heeft doorgevoerd, waaronder het recht van vrouwen om te scheiden en de invoering van Berbertalen op scholen. In 2011 krijgt Marokko te maken met de Arabische lente, waarna de koning de grondwet aanpast. Begin 2012 stelt hij een nieuwe regering aan.

Ligging

Bron: Cacahuate, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

Marokko ligt in het noord-westen van Afrika tussen Algerije en Mauretanië in. Het land wordt slechts door de Straat van Gibraltar van Spanje gescheiden. Veel Afrikanen kiezen ervoor om vanuit Marokko de oversteek naar Europa te maken.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Marokko wonen ruim 32 miljoen mensen. 30% van de bevolking is Berbers, maar de overgrote meerderheid van de Marokkanen identificeert zich als Arabier. Het (Marokkaans) Arabisch is de officiële taal, maar het land kent twee voertalen, namelijk het Arabisch en het Berbers. De derde taal van Marokko is het Frans. Bijna 98% van de bevolking is moslim en de Islam is zeer nadrukkelijk aanwezig. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel in Marokko, dus u zult over het algemeen zeer vriendelijk worden ontvangen.

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het landschap van Marokko is zeer gevarieerd en bestaat uit verschillende typen. In het noorden van het land ligt het Rifgebergte en ten zuiden hiervan, in het midden van het land bevindt zich het Atlasgebergte, dat onderverdeeld wordt in de Hoge Atlas, de Midden Atlas en de Anti Atlas. In het oosten van het land wordt het landschap gekenmerkt door de hoogvlakte. Ten noordwesten van de Atlas is het landschap zeer gevarieerd met een combinatie van droge steppes, vruchtbare vlaktes langs de kust en mooie boomgaarden aan de voet van de bergen. Tot slot ligt in het zuiden de Marokkaanse Sahara.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bijzonder in Marokko zijn de Berberdorpen in de bergen, welke voor een groot deel uit de rotsen zijn uitgehouwen. Verder is Marokko het land van de kasba’s, de burchten, welke tot de populairste bezienswaardigheden horen. Mooie plaatsen als Essaouira worden gekenmerkt door witte huizen met blauwe deuren en kozijnen. Marrakech en Fès staan bekend om de eeuwenoude medina’s met een wirwar aan straatjes. Mooie moskeeën zult u in het land ook vinden, maar helaas zijn deze voor niet-moslims niet te bezichtigen.