Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf in Marokko.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De nationale munteenheid van Marokko is de Dirham (MAD). Eén Dirham is onderverdeeld in 100 centimes. In de grote steden en bekende badplaatsen zijn geldautomaten aanwezig waar u kunt pinnen. Bewaart u altijd de bonnetjes, want soms krijgt u niet het volledige bedrag uit de automaat. Creditcards worden in de toeristische oorden bij grote restaurants, winkels en hotels geaccepteerd. De prijzen van het dagelijks leven liggen in Marokko een stuk lager dan in West-Europa. Zorg dat u altijd genoeg munten op zak heeft. Deze heeft u nodig wanneer u in de soeks iets wilt kopen, maar ook om fooien te geven, iets wat in Marokko voor elke geboden service op zijn plaats is. Denkt u bijvoorbeeld aan een gids die u de weg terug naar uw hotel wijst, wanneer u in de straatjes van de medina verdwaald bent.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bellen kunt u in Marokko vanuit zogenaamde publiphones (openbare telefooncellen), maar ook vanuit téléboutiques. U kunt zowel met munten als met een telefoonkaart, verkrijgbaar bij het postkantoor, betalen. Marokko beschikt over een goed mobiel netwerk, dus ook bellen met uw eigen mobiele telefoon is goed mogelijk. Gaat u veel bellen, schaf dan een Marokkaanse prepaidkaart aan. Draadloos internet is nog niet wijdverspreid in Marokko, maar naar internetcafés hoef t u in de grote steden nooit lang te zoeken.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u op vakantie gaat naar Marokko is het raadzaam enkele vaccinaties te halen. DTP en Hepatitis A vaccinaties worden ook bij een kort verblijf aangeraden, maar zijn niet verplicht. Voor meer informatie kunt u terecht bij de GGD. Zorgt u verder dat u goed verzekerd bent tegen ziektekosten in het buitenland. Indien uw ziektekostenverzekeraar niet alle kosten vergoed, sluit dan een reisverzekering inclusief ziektekosten af. Om maagproblemen te voorkomen kunt u het beste alleen goed doorkookte groenten en doorbakken vlees eten. Wees voorzichtig met salades. Eet ook geen ongeschild fruit. Kraanwater moet u eerst koken, voordat u het kunt drinken. Neemt u in elk geval voor u noodzakelijke medicijnen mee en zorg dat u ook een voorraad reguliere medicijnen, zoals pijnstillers en antilaxeermiddelen bij u heeft. In enkele afgelegen gebieden komt malaria voor, dus vergeet niet een goed antimuggenmiddel mee te nemen.

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op het moment bestaan in Marokko nog veel spanningen en regelmatig worden demonstraties en stakingen gehouden. Deze lopen niet zelden uit op gewelddadigheden. U wordt geadviseerd samenscholingen en demonstraties te vermijden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert extra waakzaamheid te betrachten bij een verblijf in Marokko. Wanneer u gaat rondreizen en u wilt van Marokko naar Mauretanië of vice versa dan moet u zich houden aan de route die langs de kust door de Westelijke Sahara van Laayoune via Dhakla naar Noadhibou loopt. Andere routes zijn levensgevaarlijk wegens de aanwezigheid van mijnenvelden. Neem bij het verlaten van Marokko nooit een pakje van een vreemde aan en laat ook nooit vreemden op uw bagage passen. Drugssmokkel komt vrij veel voor en wordt zwaar bestraft.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Marokko:

  • Marokko is een islamitisch land en de cultuur is heel anders dan in West-Europa. Probeert u zich zoveel mogelijk aan te passen en toon in elk geval respect voor de plaatselijke gewoontes en gebruiken. U bent te gast en uw reis zal het prettigst verlopen als u zich ook dusdanig gedraagt.
  • Het voltage bedraagt in Marokko 220 volt. Platte stekkers passen zonder probleem op Marokkaanse stopcontacten. Ronde stekkers dienen een gat te hebben voor de aardingspin, anders heeft u een verloopstekker nodig.
  • Badkleding en een korte broek/rok zijn alleen passend op het strand of bij het zwembad. Vrouwen kunnen het beste lange broeken of rokken dragen (behalve in badplaatsen als Agadir en Essaouira) en ook lange mouwen zijn in het binnenland aan te raden. In de regel geldt dat men in de kustplaatsen een stuk progressiever is dan in het binnenland. Wanneer u bij een Marokkaanse familie thuis wordt uitgenodigd, doet u bij binnenkomst uw schoenen uit. Het kan zijn dat u wordt verteld dat dat niet nodig is, maar beter is het om toch gewoon op uw sokken of blote voeten het huis te betreden.
  • Topless zonnen en naturisme is verboden, maar in sommige hotels wil men voor wat betreft het topless zonnen nog wel eens een oogje toeknijpen. Weest u hier echter zeer voorzichtig mee, want u kunt de plaatselijke bevolking in verlegenheid brengen of zelfs beledigen.
  • De meeste Marokkanen drinken geen alcohol en het wordt ook niet zomaar overal geschonken en verkocht. In het openbaar drinken wordt sterk afgeraden, zeker voor vrouwen. Tijdens de ramadan, de islamitische vastenmaand, kunt u uit respect voor de Marokkanen het beste niet in het openbaar eten en drinken.
  • Onderhandelen is aan de orde van de dag in de soeks in Marokko. In de regel is 60% van de gevraagde prijs een redelijk bedrag, probeert u hier dus op uit te komen bij het afdingen.
  • Drugs zijn ten strengste verboden en wanneer u betrapt wordt op het bezit van drugs, wacht u een zware straf.
  • Voordat u foto’s van de plaatselijke bevolking maakt, kunt u beter eerst toestemming vragen. Zeker gesluierde vrouwen en mensen op het platteland worden liever niet gefotografeerd. Anderen vinden dit juist leuk, maar verwachten dan wel een kleine vergoeding.