Essaouira

Essaouira is een havenstad met een mooie binnenstad, een strand dat favoriet is onder windsurfers en muziek, heel veel muziek.

Wanneer u Essaouira bezoekt kan het u haast niet ontgaan dat bekende muzikanten zoals Jimmi Hendrix en Frank Zappa hier ooit hun vakantie doorbrachten. De plaats is al jarenlang favoriet onder muzikanten, kunstenaars en hippies. Tegenwoordig trekt Essaouira een gemengd publiek, mensen die komen voor een vakantie in een relaxte, laid-back sfeer.

Bezienswaardigheden

Het is niet voor niets dat vakantiegangers graag naar Essaouira komen. Het is een prachtige plaats met enkele mooie bezienswaardigheden. De binnenstad is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. De vestingwerken van de stad zijn halverwege de 18de eeuw aangelegd en nog altijd in goede staat. Op de muren staan door de Spanjaarden gemaakte bronzen kanonnen. De medina van Essaouira is door een Franse architect aangelegd en het Europese karakter is nog altijd voelbaar. In de medina worden diverse ambachten uitgeoefend en kunstenaars die zich in de plaats hebben gevestigd vertonen en verkopen hun werk in galeries, waarvan er vele in Essaouira te vinden zijn. Hoewel de joodse wijk, de mella, wat vervallen aandoet, is een wandeling door dit gedeelte van de stad een aanrader. Voor een kop koffie moet u op het Place Moulay Hassan zijn. Dit plein vormt het hart van de stad en ligt direct aan de vissershaven. Zorg dat u een keer in de haven bent wanneer de vissers terugkomen met hun vangst van de dag. Deze wordt ter plaatse vers verkocht en de bedrijvigheid in de haven op dit tijdstip zorgt voor een mooi schouwspel.

Strand

Essaouira beschikt over een mooi zandstrand, maar het zal u opvallen dat het hier niet altijd druk is. Dit heeft te maken met de wind, welke vaak straf waait en ervoor zorgt dat het niet aangenaam toeven is op het strand. Voor watersporters zorgt de wind voor ideale omstandigheden en wind- en kitesurfers komen dan ook graag naar deze plaats aan de Atlantische Oceaan. Op diverse plekken wordt materiaal verhuurd, zodat u zelf ook een poging kunt wagen de wind te bedwingen. Blijft u liever aan land, dan kunt u een tocht per kameel of paard over het strand maken. Goede mogelijkheden hiervoor vindt u in Diabat bij Diabat Ranch, circa 2km ten zuiden van Essaouira.

Uitgaan

Liefhebbers van live muziekoptredens zitten in Essaouira goed. De plaats staat bekend om de Gnaoua. De Gnaoua (Gnawa) stammen af van Afrikaanse slaven die vanuit Mali, Guinea en Ghana naar Noord-Afrika werden gehaald. Zij namen hun eigen muziek en religie mee. De Gnaoua muziek is een combinatie van Afrikaanse, Arabische en Berber elementen. De muziek heeft een religieuze grondslag en sterke ritmes die vaak zeer lang herhaald worden. Een lied dat langer dan een uur duurt is niet uitzonderlijk. Vaak wordt het gezang begeleid met acrobatische bewegingen. Moderne Gnaoua muzikanten combineren de traditionele muziek met moderne elementen, waardoor een geheel nieuwe muziekstijl ontstaat. In veel cafés in Essaouira vinden regelmatig Gnaoua optredens plaats en in juni wordt elk jaar het Gnaoua Festival georganiseerd. In april vindt een ander populair festival plaats, het Alizés Festival dat in het teken staat van de klassieke muziek. Tot slot wordt aan het eind van het jaar nog een Andalusisch muziekfestival gehouden. Het gehele jaar door kunt u in onder andere cafés als Café Taros, Café Caravane, Restaurant Il Mare en Café des Arts live muziekoptredens verwachten.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Marokko:

Foto’s van Essaouira

Populaire accommodaties in Essaouira

Riad Al Madina 8.1
5 aanbieders
vanaf €473
Atlas Essaouira & Spa 8.2
3 aanbieders
vanaf €510
Des Iles 6
2 aanbieders
vanaf €501

Bekijk alle 6 accommodaties in Essaouira

Ligging