Marrakech

Marrakech is één van de vier koningssteden van Marokko en over deze stad moet u eigenlijk niet te veel lezen; u moet haar gewoon ervaren.

Marrakech wordt ook wel de ‘Rode Stad’ genoemd en de reden hiervoor wordt u al gauw duidelijk. De meeste huizen zijn rood of okerkleurig. Een veel warmer aanzien van een stad zult u niet vinden. U heeft meerdere dagen nodig om alle parels van Marrakech te kunnen zien en vooral ook te kunnen ervaren.

Djemaa el Fna

Het hart van Marrakech wordt gevormd door het Djemaa el Fna plein. In de namiddag komt het plein tot leven en zult u niet goed weten waar u moet kijken. Allerlei Marokkaanse kunstenaars, waaronder slangenbezweerders, verhalenvertellers en jongleurs, laten hun kunsten zien. Heeft u last van onverklaarbare kwaaltjes, dan kunt u hier ongetwijfeld een geneesheer vinden, die overtuigd is u van uw kwaal af te kunnen helpen. UNESCO heeft het Djemaa el Fna plein vanwege het culturele erfgoed op genomen op de werelderfgoederenlijst.

Souks

Ook opwindend in Marrakech zijn de souks. Koopjesjagers voelen zich hier als een vis in het water. Zorg dat u wel doordringt tot het hart van de souks, want in het begin is het erg toeristisch en hier vindt u niet de mooiste spullen. Ook wanneer u een hekel heeft aan afdingen, zult u toch in onderhandeling moeten gaan met de handelaren. Ook de medina waar de souks zich bevinden is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en de reden hiervan zal u niet ontgaan!

Bezienswaardigheden

Helaas is de Koutoubiamoskee voor niet-moslims niet van binnen te bezichtigen, maar desalniettemin loont het de moeite toch een bezoek aan dit prachtige bouwwerk van de Almohaden te brengen. Ook de buitenkant van dit sacrale gebouw is namelijk zeer mooi en rondom de moskee is een tuin aangelegd, waar u het typische Marokkaanse openbare leven kunt observeren. De Medersa Ben Youssef is volgens velen de mooiste Koranschool van Marokko. Vandaag de dag wordt in het gebouw geen les meer gegeven en fungeert het alleen als toeristische attractie. De school is in de 14de eeuw gesticht en in de 16de eeuw is het huidige gebouw opgericht. Rondom de prachtige binnenplaats liggen de studentenkamers. Ruimtes die u kunt bezichtigen zijn onder andere de hammam, een gebedsruimte en de studieruimte. Het Palais Bahia is één van de mooiste paleizen van Marokko. Het is in de 19de eeuw gebouwd in de typisch Moorse bouwstijl. Het Palais el-Badi was ooit het mooiste paleis van Marokko, maar van het gigantische paleis is nu weinig meer over. Uit de weinige resten kunt u met een beetje fantasie wel opmaken, waarom het paleis ooit de status van mooiste paleis van het land had. Op het terrein wordt in mei/juni het Marrakech Festival gehouden. Museumliefhebbers kunnen in Marrakech verschillende musea bezoeken. Het Dar Tiskiwin museum is een etnografisch museum dat de privécollectie van de Nederlander Bert Flint tentoonstelt. In het Bar Sidi Said vindt u met name kunstnijverheid van de Berbers en in het Musée de Marrakech worden regelmatig exposities met hedendaagse kunst georganiseerd.

Parken en tuinen

Marrakech is een zeer groene stad en biedt vele mogelijkheden om in de schaduw bij te komen van alle ervaringen en indrukken die u opdoet. De Jardin Majorelle is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle. Het is een prachtige tuin met zo’n 300 verschillende plantensoorten. Na de dood van Majorelle kocht Yves Saint Laurent de tuin en hij liet er zijn as uitstrooien. In het voormalig atelier van Majorelle is een klein museum gevestigd. Heel anders is de Menara, een 90 hectare groot gebied waar zo’n 8000 olijfbomen groeien. U vindt hier ook een waterbassin van de Almohaden en vanaf het terras kijkt u prachtig uit over het Atlasgebergte. Tot slot vindt u ongeveer 8 km ten noordwesten van Marrakech La Palmeraie, een prachtig palmenbos dat u te voet, per kameel of vanuit de auto kunt verkennen. Golfliefhebbers zullen misschien liever hun meters op de golfbanen in het bos maken.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Marokko:

Foto’s van Marrakech

Populaire accommodaties in Marrakech

Kenzi Club Agdal Medina 8
5 aanbieders
vanaf €286
Palm Plaza & Spa Marrakech 7
4 aanbieders
vanaf €224
Riu Tikida Palmeraie 9
3 aanbieders
vanaf €544

Bekijk alle 68 accommodaties in Marrakech

Ligging