Rabat

Rabat is de hoofdstad van Marokko, maar u zult merken dat het hier een stuk rustiger en overzichtelijker is dan in andere grote steden als Marrakech, Fès en Casablanca.

Bij een reis naar Marokko prijkt Rabat wellicht niet bovenaan het lijstje van de te bezoeken steden. Toch heeft de stad veel te bieden en is het een goede plek om aan het begin van uw reis te bezoeken. Minder druk en chaotisch dan andere grote steden, biedt Rabat u de gelegenheid langzaam te wennen aan het Noord-Afrikaanse stadsleven. Hoe lang dit nog zo zal blijven is de vraag, want de stad is druk bezig haar image op te vijzelen en het voor toeristen aantrekkelijker te maken om Rabat op de reisagenda in te plannen. De grootste veranderingen vinden plaats in het Bou Regreg rivierdal, de strandwijk van Rabat. De eerste tekenen zijn al zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwe jachthaven.

Bezienswaardigheden

Uw verkenning van Rabat kunt u het beste beginnen met een bezoek aan de hogerop gelegen Kasba. Dit is het oudste stuk van Rabat, waar al in de 10de eeuw een kloosterburcht is gebouwd. Door de eeuwen heen hebben verschillende bezetters de Kasba uitgebreid en nu kunt u heerlijk slenteren door de vele nauwe straatjes met aan weerszijden blauwwitte huizen. Vanaf de Kasba heeft u prachtig uitzicht over Rabat en met name op de Bou Regred wijk. In de Kasba vindt u diverse leuke winkeltjes en cafés, die uw wandeling ongetwijfeld zullen veraangenamen. Wanneer u vanaf de Kasba in zuidelijke richting naar beneden loopt komt u uit in de medina. De bazaar van de medina van Rabat is vooral gericht op de plaatselijke bevolking en doet hierdoor zeer authentiek aan. Een bijzondere bezienswaardigheid bij Rabat is Chella, een necropool die gebouwd is op de grondvesten van de Romeinse nederzetting Sala. Hier bevinden zich Merinidische graven, Romeinse overblijfselen, zoals resten van een triomfboog en van de thermen en ook enkele middeleeuwse ruïnes. Meer nog dan deze historische bezienswaardigheden, zijn het de tuinen waarin deze gelegen zijn, die Chella tot een zeer fijne plek maken om enkele uren door te brengen. De 40 meter hoge Hassan toren is hét symbool van Rabat. De bijbehorende moskee is nooit voltooid, omdat de opdrachtgever tijdens de bouw stierf en zijn opvolger Marrakech als thuishaven koos. Desalniettemin is de toren een indrukwekkend bouwwerk. Vlakbij bevindt zich het mausoleum van Mohammed V en Hassan II, de grootvader en vader van de huidige koning van Marokko. Het gebouw bestaat uit het mausoleum, een moskee en een peristylium. Het interieur is prachtig en ook voor niet-moslims toegankelijk. Wanneer u graag musea bezoekt kunt u naar het Archeologisch Museum of het Villa des Arts waar hedendaagse kunst wordt tentoongesteld. Zeer de moeite waard is een bezoek aan het Musée National des Bijoux dat gevestigd is in het Moorse paleis in de Kasba en waar u een mooie collectie van Marokkaanse sieraden vindt.

Winkelen

In de Rabat MegaMall vindt u talloze winkels, restaurants, een schaatsbaan, een bowlingbaan en diverse kinderspeelplaatsen. Meer winkels vindt u aan de Rue des Consuls, de belangrijkste winkelstraat van de stad. Uiteraard kunt u in de medina en de Kasba ook leuke winkeltjes vinden, maar deze zijn meer gericht op de dagelijkse behoeften van de plaatselijke bevolking. Mooie kunstnijverheidproducten vindt u in de winkels van de Tarik el Marsa en in het el Oulja pottenbakkersdorp.

Andere plaatsen

Meer plaatsen in Marokko:

Foto’s van Rabat

Ligging