Evenementen in Marokko

In Marokko worden veel festivals georganiseerd en vinden jaarlijks tientallen moussems, feestelijkheden met een religieuze oorsprong plaats.

Islamitische feestdagen

Bron: RIA Novosti, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

De belangrijkste maand in de islamitische jaarkalender is de ramadan. Islamitische feestdagen vallen elk jaar anders, omdat de kalender afhankelijk is van de maan. De ramadan is de vastenmaand van de moslims, waarin tussen zonsopgang en zonsondergang geheelonthouding van eten, drinken, roken en geslachtsverkeer wordt verwacht. Dit alles wordt zodra de zon onder is door de Marokkanen ingehaald. Het uitgaansleven is extra levendig gedurende deze maand. Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest. Dit feest zal niet onopgemerkt aan u voorbij gaan, want het wordt groots gevierd. In het middelpunt staat, hoe kan het ook anders, overvloedig eten. Twee maanden en tien dagen na het Suikerfeest vindt het offerfeest plaats, het belangrijkste islamitische feest. Dit is veelal een familiegelegenheid. Zowel het Suikerfeest als het offerfeest zijn nationale feestdagen, waarop vrijwel alles gesloten is. Tijdens de ramadan blijven in de resorts de meeste winkels en openbare gelegenheden wel open, maar in het algemeen moet u rekening houden met aangepaste openingstijden. Het is tijdens de vastenmaand niet gepast om overdag in het openbaar te eten, drinken of roken. U kunt wel gewoon in een restaurant gaan eten.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Moussems en Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Vroeg in het jaar, in de maand februari, kunt u in Tafraoute het amandelbloesemfestival bijwonen. De amandelbomen staan rond deze tijd prachtig in bloei en in het mooie bergplaatsje Tafraoute wordt een groot feest gevierd. Een feest ter ere van een andere bloem vindt plaats in mei in El-Kelaat M’Gouna. Het rozenfestival staat volledig in het teken van deze prachtige bloem, die van april tot juni in bloei staat. De oogst wordt tijdens dit moussem gevierd en u kunt op een markt allerlei producten, met name rozenwater, kopen en uitproberen. Ook in mei vindt in Er-Rachidia het Festival du Desert plaats. Tijdens dit festival komen vanuit de hele Arabische wereld muzikanten optredens verzorgen. Tegelijkertijd moet het festival de dialoog tussen verschillende culturen aanmoedigen. In maart wordt in M’Hamid het Nomadenfestival georganiseerd. Muziekliefhebbers kunnen in augustus naar het TANJAzz Festival in Tanger, in juni naar het Festival de la Musique Sacrées du monde in Fès of naar het Gnaouafestival in Essouira. Bijzonder is de moussem van Imilchil. In september vindt hier het bruiloft/verloofdenfeest plaats. Vrouwen kiezen een man uit, waarmee ze ter plaatse trouwen. Door het jaar heen worden in Marokko nog veel meer festivals en moussems gehouden. Informeer in uw accommodatie naar festiviteiten in de buurt tijdens uw verblijf in Marokko.